انواع ارز وارداتی و بررسی اینکه به چه کالاهایی ارز وارداتی تعلق میگیرد و همچنین مراحل تخصیص ارز وارداتی با های اسکای لاین
ارز وارداتی چیست؟
یکی از مهمترین و سختترین بخشهای واردات، جابجایی وجه مربوط به کالای خریداری شده است. تامین و تبدیل مبالغ به ارز کشور مبدا و همچنین انتقال آن دردسرهایی به همراه خواهد داشت. در مقابل در سالهای اخیر به دلیل بروز تحریمها از یک سو و افزایش نرخ ارز از سوی دیگر مشکلاتی برای واردکنندگان به وجود آورده است. دولت جمهوری اسلامی ایران در راستای حمایت از واردکنندگان راهکارهایی را برای تخصیص و تامین ارز مورد نیاز تجار نظر گرفته است.
ارز دولتی چیست؟
در سالهای اخیر دولت با توجه به افزایش نرخ ارز در بازار آزاد تلاش کرده است برای واردات برخی از کالاها به ویژه کالاهای ضروری با شرایط و قیمت مناسبی ارز تخصیص دهد. ارز دولتی با توجه به نوع کالا و شرایط واردکننده انواع مختلفی دارد. قیمت ارز وارداتی دولتی ۴۲۰۰۰ ریال بهازای هر دلار است. در ادامه لیست کالاهای وارداتی با ارز دولتی را بررسی خواهیم کرد.
ارز نیمایی چیست؟
در سال ۹۷ دولت جمهوری اسلامی ایران سامانهای به نام نظام یکپارچه معاملات ارزی یا به اختصار سامانه نیما راه اندازی کرد. هدف از راه اندازی این سامانه ایجاد بستری برای تعامل میان صادرکنندگان و واردکنندگان و خرید و فروش ارز میان آنها و صرافیهای رسمی است. قیمت ارز نیمایی از ارز دولتی بیشتر است اما نسبت به بازار آزاد ارز قیمت پایینتری دارد.
تامین ارز واردات از محل صادرات
تامین ارز واردات از محل صادرات خود یا دیگران، یکی دیگر از روشهای تامین ارز برای واردات است. در این شیوه ارزی که از محل صادرات یک کالا به دست آمده است بهعنوان منشاء پرداخت واردات کالایی دیگر در نظر گرفته خواهد شد.
به چه کالاهایی ارز برای واردات تعلق خواهد گرفت؟
به طور کلی تمام کالاهای وارداتی در کشور به چهار گروه تقسیم میشوند.
- گروه اول: این گروه شامل تمام کالاهای اساسی و ضروری است این کالاها توسط وزارت صنعت معدن و تجارت مشخص می گردند. کالاهای قرارگرفته در این گروه لیست کالاهای وارداتی با ارز دولتیرا خواهند ساخت.
- گروه دوم: کلیه کالاهای واسطهای و سرمایهای در این گروه قرار میگیرند. کالاهای این گروه نیز توسط وزارت صمت تایید خواهند شد. ارز واردات این کالاها از محل صادرات محصولات پتروشیمی فولاد و مواد معدنی تامین خواهد شد. این کالاها در چند زیرگروه طبقه بندی می شوند که اولویت تخصیص ارز برای هر یک از آنها متفاوت است. در مراحل دریافت مجوز ثبت سفارش این الویت توسط سامانه به شما نمایش خواهد داد.
- گروه سوم: کالاهای مصرفی در این گروه قرار می گیرند. این گروه از نظر فرایند واردات تفاوتی با گروه دوم ندارند. تفاوت اصلی این گروه در عدم تخصیص ارز وارداتییا ارز نیمایی به این گروه است.
- گروه چهارم: واردات کالاهای قرار گرفته در این گروه از نظر قانونی یا شرعی ممنوع است
مراحل تخصیص ارز وارداتی:
همانطور که در مقاله ثبت سفارش اشاره کردیم در مراحل دریافت مجوز ثبت سفارش شیوه تامین حرف کانال مشخص خواهد شد در صورتی که کالای وارداتی در گروه یک و دو قرار گیرد وزارت صمت نسبت به بررسی و تایید تخصیص ارز برای واردات اقدام خواهد کرد. در نظر داشته باشید در صورتی که کالاهای وارداتی محصولات بهداشتی باشد نیاز به تایید وزارت بهداشت خواهد بود. همچنین برای کالاهای کشاورزی و دامی وزارت جهاد کشاورزی مسئول تخصیص ارز واردتی خواهد بود.
پس از ثبت سفارش باید به بانک عامل مراجعه کرد تا درخواست گواهی ثبت آماری، توسط بانک عامل ثبت گردد. پس از ارائه تعهدات و وثایق لازم به بانک توسط واردکننده، شخص میتواند نسبت به ثبت درخواست خرید ارز در سامانه نیما اقدام نماید. پس از ثبت درخواست و رویت پشنهادات ارائه شده از سوی صرافیها، واردکننده با انتخاب یکی از پیشنهادها و واریز وجه ریالی به حساب صرافی، منتظر واریز وجه به حساب فروشنده کالا از سوی صرافی خواهد ماند. پس از واریز توسط صرافی و ثبت اطلاعات ابراز پرداخت توسط بانک، واردکننده اسناد حمل را به بانک برای ثبت در سیستم تحویل میدهد.
پس از این مرحله باید اقدام به تعیین منشا ارز نمود. برای این منظور واردکننده در پنل کاربری خود در سایت https://www.ntsw.ir/، از طریق منوی عملیات ارزی- عملیات ارزی بانکی، تامین منشا ارز را انتخاب مینماید. در این صفحه با انتخاب از میان شماره سفارشهای ثبتشده و کلیک بر روی ایجاد منشا ارز جدید، پرونده ارزی سفارش را فعال خواهد کرد. در مرحله بعد با ثبت اطلاعات کامل اسناد حمل کالا، پرونده را تکمیل نموده و منتظر تایید بانک مرکزی خواهد ماند. پس از تایید بانک مرکزی کد پیگیری ۱۶ رقمی نمایش داده میشود.
جمع بندی
شاید به جرات بتوان گفت یکی از مهمترین مسائلی که علاوه بر نتیجه واردات، حتی میتواند بر روی تصمیم واردکننده برای ورود به عرصه تجارت نیز تاثیر گذارد، نحوه تخصیص ارز وارداتی برای کالای مورد نظر است. تغییر دائم گروهبندی کالاها و قوانین مربوط به ترخیص کالا همواره باعث سردرگمی و ایجاد مشکلات متعدد برای واردکننده ها می شود. برای مثال در سالهای قبل ارز واردات برنج با نرخ ۴۲۰۰ تومانی یعنی ارز دولتی محاسبه میشد. اما اکنون ارز نیمایی تعلق خواهد گرفت. در مثال دیگر به وزارت جهاد کشاورزی پس از مدتها بلاتکلیفی واردکنندگان، محل تامین ارز واردات موز را صادرات سیب اعلام کرد. از این رو تنها راه تامین ارز واردات موز مطابق این بخشنامه تأمین ارز واردات از محل صادرات خواهد بود. برای آن که همراه در جریان این تغییرات دائمی باشید و از سردرگمیهای احتمالی جلوگیری نمایید، توصیه میگردد همیشه در تمام مراحل واردات کالا از مشورت و راهنمایی مشاوران بازرگانی بهره ببرید. شرکت واردات و صادرات های اسکی لاین از صفر تا صد واردات، صادرات و حمل کالای شما را از قبیل واردات قهوه، واردات لوازم جانبی گوشی، واردات لوازم آرایشی و بهداشتی، واردات بیل مکانیکی، واردات خودرو، واردات لوازم جانبی ماشین، واردات مواد اولیه صنعتی و شیمیایی، واردات بدلیجات از ترکیه، واردات تجهیزات پزشکی، حمل کالا از دبی، هزینه حمل کالا از چین، صادرات پسته، صادرات زعفران، صادرات آبزیان، صادرات فرش، صادرات مواد غذایی، صادرات مصالح ساختمانی و سایرموارد انجام خواهد داد.